Allergieën

AllergiënAllergieën zijn de meest voorkomende chronische aandoeningen. Ongeveer 25% van de wereldbevolking heeft hier last van. Er zijn verschillende soorten allergieën die allemaal andere oorzaken hebben. Zo kan iemand allergisch zijn voor huisstofmijt, dieren of bepaalde voedingsmiddelen. Twee bekende aandoeningen die te maken hebben met een allergie zijn hooikoorts en astma.

Wat zijn de symptomen?

Een allergie kun je herkennen aan meerdere symptomen, zoals tranende of jeukende ogen, niezen of snotteren. Ook kan een allergie een verstopte neus of jeuk aan de neus of keel veroorzaken. Bij hooikoorts en astma kunnen er eveneens andere symptomen optreden, zoals hoesten, benauwdheid of hoofdpijn. Het kan ook voorkomen dat een allergie een huiduitslag veroorzaakt.

Als je regelmatig (zonder een duidelijke reden) last hebt van enkele van deze symptomen, is de kans groot dat je een allergie hebt. Probeer te ontdekken wanneer je precies last krijgt van deze symptomen, zodat je erachter kunt komen waardoor de allergie wordt veroorzaakt. Kijk vervolgens of de klachten minder worden als je niet meer in aanraking komt met deze stof.

 

Allergieën behandelen

Aangezien allergieën chronische aandoeningen zijn, kunnen ze niet worden behandeld. Je zult hier je hele leven mee te maken hebben. Wel kun je zoveel mogelijk proberen te voorkomen in aanraking te komen met de stoffen waarvoor je allergisch bent. Er zijn soms ook medicijnen verkrijgbaar die de symptomen kunnen verlichten. Denk hierbij aan zonneallergie bestrijden met spray of creme, deze producten zijn vaak eenvoudig te verkrijgen bij drogist of apotheek (zonder recept).

 

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Je kunt naar de huisarts gaan als je vermoedt dat je ergens een allergie voor hebt. Zodra je weet dat je de allergie hebt, krijg je soms medische hulpmiddelen mee om de symptomen te verminderen. Als je weet dat je een allergie hebt voor een bepaald voedingsmiddel en je reageert hier heel heftig op, is het verstandig om na inname van dit voedsel direct contact op te nemen met de huisarts.