Brandwonden

BrandweerBrandwonden zijn wonden aan de huid die optreden nadat je je ergens aan hebt gebrand. Dit kan een heet materiaal zijn, maar ook een bepaalde bijtende stof of elektriciteit. Sommige brandwonden stellen niet zoveel voor, maar anderen zijn zeer ernstig. Bij ernstige brandwonden is het altijd nodig om er medische hulp bij te halen

Wat zijn de symptomen?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Bij een eerstegraads brandwond is de huid rood , pijnlijk en iets gezwollen. Bij een tweedegraads brandwonden ziet de huid er hetzelfde uit en ontstaan er daarnaast ook blaren. Een derdegraads brandwond is grauwwit of zwart en is niet pijnlijk.

Brandwonden behandelen

Als je een brandwond hebt opgelopen, is het van belang om deze zo snel mogelijk onder de lauwe kraan te houden. Je dient de wond gedurende 10 minuten (op zijn minst) onder het stromende water te houden. Eerstegraads brandwonden hoeven niet verder te worden behandeld, maar tweede- en derdegraads brandwonden moet je wel afdekken (en dan het liefst steriel).

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Bij tweede- en derdegraads brandwonden dien je altijd de huisarts te raadplegen. Eveneens moet je contact opnemen met de huisarts bij eerstegraads brandwonden aan de voeten, handen, gewrichten, geslachtsorganen of het gelaat. Ook moet de huisarts geraadpleegd worden bij brandwonden die zijn veroorzaakt door bijtende stoffen of elektriciteit. De huisarts zal de brandwond in de meeste gevallen afdekken met een vaselinegaas of een biosynthetisch verband.