Hoge of lage bloedsuikerspiegel

Dc123De waarden van de bloedsuikerspiegel schommelen bij iedereen en nagenoeg iedereen heeft wel eens een hoge of lage bloedsuiker gehad. Dit is niet zo’n groot probleem, behalve als het met enige regelmaat voorkomt. We spreken van een hoge bloedsuiker als de glucose waarde hoger is dan 8 mmol/l en van een lage bloedsuiker als deze waarde lager is dan 4 mmol/l.

Een hoge bloedsuiker kan worden veroorzaakt door veel koolhydraten, weinig lichaamsbeweging, ziektes of stress. Mogelijke oorzaken van een lage bloedsuiker zijn weinig koolhydraten, veel lichaamsbeweging of overmatig alcoholgebruik.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van een hoge bloedsuiker zijn dorst, veel plassen, moeheid en jeuk. Het is echter lastig om een hoge bloedsuiker te herkennen, omdat deze klachten ook kunnen optreden bij andere aandoeningen. Een lage bloedsuiker kan worden herkend aan hoofdpijn, honger, wazig of dubbel zien, duizeligheid, rusteloosheid, veel gapen, hartkloppingen en beven of zweten. Dit is veel sneller te herkennen dan een hoge bloedsuikerspiegel.

Hoge of lage bloedsuiker behandelen

Een hoge of lage bloedsuikerspiegel kan niet worden behandeld met medicijnen. Wel kun je ervoor zorgen dat een hoge bloedsuiker lager wordt door meer te bewegen en een lage bloedsuiker kun je verhogen door koolhydraten te nuttigen. Om een lage of hoge bloedsuiker in het vervolg te voorkomen kun je het beste je levensstijl aanpassen. Eet gezonde voeding, voeg meer of minder koolhydraten toe aan je voedingspatroon en zorg voor voldoende lichaamsbeweging (maar ook niet teveel).

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Het is meestal niet nodig om contact op te nemen met je huisarts bij een hoge of lage bloedsuikerspiegel. Als de symptomen echter ernstig zijn, is het beter om wel even langs een arts te gaan. Neem altijd contact op met een arts als je moet braken of koorts krijgt bij een hoge bloedsuikerspiegel. Heb je vaak last van een lage of hoge bloedsuiker? Dan is het ook een goed idee om langs de huisarts te gaan. Het zou namelijk kunnen dat je last hebt van diabetes.