Migraine

MigraineMigraine is een vorm van hoofdpijn die in aanvallen voorkomt. De aandoening wordt veroorzaakt door een verstoring tussen de samenwerking van de bloedvaten en de zenuwen in de hersenen. Er wordt gedacht dat het een erfelijke aandoening is. Een migraine aanval kan worden uitgelokt door stress, vermoeidheid of een menstruatie.

Wat zijn de symptomen?

Iemand met migraine heeft hoofdpijn aanvallen die tussen de 4 en 72 uur duren. Vaak komt het ook voor dat je misselijk bent en in sommige gevallen moet je ook braken. Er zijn verschillende vormen van migraine en bij elke vorm treden andere symptomen op. De twee meest voorkomende vormen zijn aura en prodromen. Bij aura ziet de persoon in kwestie tijdens een migraine aanval aurasymptomen, zoals schitteringen of sterretjes. Prodromen is een vorm van migraine waarbij de gemoedstoestand van de persoon ook verantwoord. Iemand kan bijvoorbeeld last krijgen van concentratieproblemen of sneller geïrriteerd zijn.

Migraine behandelen

Je kunt de symptomen van een migraine aanval verminderen met paracetamol en zetpillen. Ook kan migraine worden behandeld met bepaalde medicijnen. Er zijn een aantal factoren die migraine uitlokken. Je kunt een migraine aanval voorkomen door deze factoren zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Enkele bekende symptomen zijn bijvoorbeeld stress, spanning, vermoeidheid en bepaalde voedingsmiddelen.

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts, als de migraine ondanks allerlei maatregelen blijft aanhouden. Als je meer dan tweemaal per maand een migraine aanval krijgt, is het ook verstandig om langs de huisarts te gaan. Verder dien je contact op te nemen met de huisarts als de migraine is ontstaan als gevolg van een ongeval of als je heftige hoofdpijn hebt en je ziek voelt.