Snijwonden

SnijwondenIedereen heeft in zijn of haar leven wel eens een snijwond gehad. Soms stelt het niets voor en is het enkel een klein wondje. Het kan echter ook zo zijn dat het een grote snijwond is die uiteindelijk gaat ontsteken. Dan is het wel van belang om er een dokter bij te halen.

Hoe geneest een snijwond?

Een snijwond geneest over het algemeen vanzelf en hoeft dan ook niet behandeld te worden. Het weefsel dat om de snijwond heen ligt, probeert de wond vaak meteen al te herstellen. De wond kan rood worden en gaan zwellen. Daarnaast zal het waarschijnlijk pijn gaan doen en vaak wordt het ook warm. Dit zijn normale verschijnselen die horen bij het herstelproces en over het algemeen verdwijnen deze klachten binnen enkele dagen. Het bloed zal uiteindelijk opdrogen tot een korst.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Er is een kans dat de snijwond besmet raakt met ziektekiemen. Dan kan de wond gaan ontsteken. Om dit te voorkomen moet je de wond goed schoonmaken en het liefst ook afdekken als hij nog open is.

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Als je een grote snijwond hebt opgelopen, kun je hiermee het beste even langs de dokter gaan. Ook bij hevig bloedverlies of als er vuil bij de wond is gekomen, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Hetzelfde geldt wanneer de zwelling of de pijn na enkele uren erger wordt of als het erop lijkt dat er misschien sprake is van ontwrichting of een botbreuk. Raadpleeg altijd zo snel mogelijk een arts als je het lichaamsdeel niet meer kunt bewegen of gebruiken.