SOA’s

SoaSOA’s zijn aandoeningen die je kunt oplopen door seksueel contact. Er zijn verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia, syfilis, schaamluis en gonorroe. De veroorzaker is een bacterie of virus die wordt overgedragen via vaginaal, oraal of anaal contact.

Wat zijn de symptomen?

Elke SOA heeft haar eigen kenmerkende symptomen, maar er zijn wel enkele klachten die bij veel SOA’s overeen komen. Vaak heeft een persoon last van veranderde afscheiding en een branderig gevoel bij de geslachtsdelen en/of bij het plassen. Ook kan de huid rondom de geslachtsdelen rood en geïrriteerd zijn en het kan gaan jeuken. Bloedverlies, pijn bij het vrijen en pijn in de onderbuik zijn enkele andere veelvoorkomende symptomen.

SOA’s behandelen

SOA’s die worden veroorzaakt door een bacterie kunnen worden behandeld met een antibioticakuur. Als een SOA wordt veroorzaakt door een virus, kunnen vaak alleen de symptomen worden verminderd met behulp van medicijnen. Het is beter om een SOA te voorkomen. SOA’s kunnen voor namelijk langere tijd geen symptomen met zich meebrengen en je uiteindelijk toch onvruchtbaar maken. Daarnaast kun je ook anderen besmetten. Het is daarom het beste om altijd veilig te vrijen met een condoom of een beflapje. Dit is alleen niet nodig als je een vaste relatie hebt en allebei een SOA-test hebt gedaan.

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Heb je onveilig gemeenschap gehad en treden er SOA-gerelateerde klachten op? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts om je te laten testen. Als een persoon waarmee je onveilig hebt gevreeën laat weten dat hij of zij een SOA heeft, moet je ook altijd een SOA-test laten doen. Zelfs als je zelf geen klachten hebt, want het kan alsnog zijn dat je een SOA hebt. Blijkt uit de test dat je inderdaad een SOA hebt? Dan kan je huisarts je verder helpen met de behandeling van deze aandoening.