Ziekenhuizen

ZiekenhuisAls je om wat voor reden dan ook in het ziekenhuis belandt, wil je natuurlijk het liefst de beste zorg die er is. Voordat je een ziekenhuis kiest, kan het dan ook goed zijn om eerst de verschillende ziekenhuizen in jouw omgeving met elkaar te vergelijken. Doktersdiensten Groningen wil jou hier graag bij helpen.

Ben ik vrij in de keuze van een ziekenhuis?

Het is in Nederland mogelijk om zelf te kiezen in welk ziekenhuis je het liefst wilt worden behandeld. Soms moet je echter wel opletten of je zorgverzekering een contract met het ziekenhuis van jouw keuze heeft afgesloten. Dit kan namelijk van invloed zijn als je een naturaverzekering hebt afgesloten. Mocht je zorgverzekeraar dan geen contract hebben afgesloten met het ziekenhuis, dan kunnen de kosten voor je eigen rekening komen.

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is een vorm van een basisverzekering waarbij de zorgverzekeraar afspraken heeft met bepaalde zorgaanbieders, zoals huisartsen en ziekenhuizen. Als je kiest voor deze verzekering, ben je vaak goedkoper uit. De zorgverzekeraar hoeft namelijk ook minder te betalen voor de verleende zorg, omdat ze afspraken hebben met de zorgaanbieders. Ook hoef je geen rekeningen voor te schieten. Het nadeel van een naturaverzekering is dat je niet geheel vrij bent in de keuze van een huisarts of ziekenhuis.

Restitutieverzekering

Een restitutieverzekering is ook een vorm van een basisverzekering. Bij deze vorm heb je echter wel een vrije zorgkeuze, want de zorgverzekeraar heeft dan geen contracten met bepaalde zorgaanbieders. De kosten van deze zorgverzekering liggen echter wel iets hoger en je moet de rekeningen eerst zelf voorschieten.